Vertrouwenspersonen

Monza wil een veilige volleybalvereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met volleyballen en zich thuis voelt. Met elkaar doen we er alles aan om zaken als pesten, conflicten, ruzies, discrimineren en seksuele intimidate tegen te gaan. De praktijk heeft helaas echter uitgewezen dat er, ook binnen sportverenigingen, grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Binnen Monza willen we dat graag voorkomen. Maar als het tóch plaatsvindt moet er een centraal aanspreekpunt zijn waar de leden, hun ouders en/of vrijwilligers terecht kunnen. Dat is een vertrouwenscontactpersoon (VCP) De VCP kan er mede voor zorgen dat de manier waarop we met elkaar omgaan leuk en veilig is én blijft. De VCP is er voor iedereen die betrokken is bij volleybalvereniging Monza.

Voorkomen is beter dan genezen!
De VCP is er ook voor vragen die kunnen spelen vóórdat er problemen zijn. Bijvoorbeeld vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je denkt dat men je niet serieus neemt. Dit geldt voor trainers, coaches, teamleden, ouders van leden en begeleiders. Richtlijn is: Snel melden! Er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt kan worden aan een ongewenste situatie, maakt dat deze niet verergert. Bovendien kan herhaling zo voorkomen worden. Als je een vraag/probleem deelt met de VCP wordt die dragelijker voor jezelf. Niet alleen mee blijven tobben dus!

Voor meer informatie over de vertrouwelijkheid van de vertrouwenscontactpersonen, eventuele verdere stappen en het protocol waar de vertrouwenscontactpersonen zich aan houden, klik hier.

Ilona
Hierbij zal ik mij even voorstellen; ik ben Ilona van der Hout en ben dit jaar opnieuw lid geworden van Monza, na er ongeveer vier jaar tussenuit te zijn geweest. Voor dit seizoen ben ik een van de vertrouwenspersonen voor de leden van Monza. Loop je tegen problemen aan binnen je team? Is er sprake van pesten, buitensluiten of intimidatie? Of lukt het niet om ergens samen met je team, coach of trainer uit te komen, dan is het soms fijn om met iemand anders hier over te praten. Je bent altijd welkom om je verhaal te komen doen en samen kunnen we naar een oplossing zoeken. Natuurlijk mag je altijd contact met mij zoeken in de Wielepet, maar een mailtje sturen mag ook naar ilona@vvmonza.nl!

Marc
Even voorstellen: ik ben Marc Ruijs en speel in H3. Ik ben getrouwd met José en we hebben vier kinderen, waarvan Ido ook bij Monza speelt. Naast mijn functie als onderzoeker bij Wageningen Universiteit begeleid ik ook studenten en jonge(re) medewerkers.

Ik ben naast Ilona van der Hout een van de twee vertrouwenscontactpersonen binnen de vereniging. Mocht je met problemen of vragen zitten over ongewenst (seksueel) gedrag, pesten en/of buitensluiten dan kun je met mij contact opnemen in de Wielepet of een mail sturen naar marc@vvmonza.nl.

Je vraag of probleem wordt vertrouwelijk behandeld en vervolgens bekijken we welke stappen kunnen worden genomen (zie ook de link hierboven). Schroom niet mij (of Ilona) te benaderen, want hoe eerder je contact opneemt, hoe sneller een oplossing kan worden gezocht.